Bilde av et soverom som tidligere var en bod. Som da krever søknad om bruksendring

Søknad bruksendring. Eksempel på hoveddel er soverom, stue, kjøkken, bad, entre og vindfang.

SØKNAD BRUKSENDRING – HVA BØR DU VITE?

Du må sende søknad til kommunen når du skal endre bruken av et lokale eller bygg fra en type godkjent bruk til en annen. Som eier av bolig eller lokale kan du bli direkte ansvarlig overfor kommunen dersom nødvendig tillatelse til bruksendring ikke foreligger.

Hva bør du vite om å endre bruk/bruksendring? Hva er dine rettigheter og plikter? I denne korte artikkelen går vi gjennom hovedtrekkene.

Trenger du hjelp til byggesøknad for bolig? Vi hjelper deg med deler eller hele byggesøknaden samt tegninger til din byggesøknad

Hvorfor er det krav om å søke om bruksendring?

Ny bruk kan medføre nye krav til bruken eller bygget. For eksempel hvis du bruksendrer en kjeller til soverom er kravet om innslipp av lys forandret. I en kjeller finnes ikke noe krav om innslipp av lys, men det gjør det i et soverom. Det kan også handle om brannsikkerhet, takhøyde, påvirkning på omgivelse og mye annet.

Når må du sende søknad bruksendring til kommunen? Hva utløser bruksendring?

En bruksendring krever søknad og tillatelse. I henhold til SAK10 §2-1 må det søkes «om tillatelse til bruksendring når et byggverk skal tas i bruk til noe annet enn det byggverket opprinnelig var godkjent for eller lovlig brukt til. Tilsvarende gjelder for tilrettelegging for annen bruk.»

Dette betyr at du må sende inn en søknad bruksendring til kommunen når:

 • Rom fra tilleggsdel endrer bruk til hoveddel og motsatt.
  • I henhold til dibk.no er hoveddel av boligen de rom du bruker til å bo og oppholde deg i, samt ganger og trapper mellom hoveddeler. Eksempel på hoveddel er soverom, stue, kjøkken, bad, entre og vindfang.
  • Tilleggsdel er øvrige deler av boligen som ikke er egnet til varig opphold, f.eks kjeller, bod og loft.
  • For eksempel: du ønsker å bygge om kjeller til stue eller oppholdsrom for ungdommene i huset. Eller du ønsker å endre en bod til et bad.
 • Hvis hele eller deler av en bygning skal omgjøres fra bolig til næringsvirksomhet, eller omvendt.

 

 • Dersom du skal omgjøre boligen til flere boenheter, eller slå sammen deler av boligen.
  • For eksempel: Du ønsker å bruksendre fra enebolig til tomannsbolig, eller motsatt. Det samme gjelder hvis du vil slå sammen leiligheter eller dele opp disse. Dette gjelder også hvis du vil etablere en ny leilighet eller sekundærleilighet, for eksempel en utleieleilighet.
 • Bruksendring av fritidsbolig til bolig. En slik bruksendring vil omfatte hele bygningen og det stilles krav om at byggtekniske krav til helårsbolig er oppfylt.
SØKNAD BRUKSENDRING – HVA BØR DU VITE?

Vi er et lite prosjekteringskontor med lang erfaring som tilbyr  arkitekttjenester, tegninger og bistand ved byggesøknad.

 

Hvordan søker man bruksendring?

Om du som tiltakshaver selv kan søke, eller om du må engasjere en bedrift som tar ansvaret som søker, er litt avhengig av hva bruksendringen omfatter. Du kan søke selv så lenge rommet kan endres uten at du må gjøre større arbeider som å endre bærende konstruksjoner eller pigge opp bærende gulv. Det er viktig å huske at uansett om du selv skal være ansvarlig søker eller ikke, så må alle regler, lover og arela- eller reguleringsplaner følges.

Søknaden til kommunen må inneholde:

 • En beskrivelse av endringen
 • Tegninger (plan-, snitt og fasadete)
 • Opprinnelige tegninger av boligen
 • Eventuelt nabovarsel (hvis du gjør endringer på fasaden eller gjør andre ytre arbeider som kan påvirke naboen)

Kan man søke om bruksendring i ettertid?

Ja, det er mulig. Da søkes det om ettergodkjenning av bruksendringen. Men saksbehandlingsprosessen er den samme som ved ny søknad. Alle regler, lover og areal- eller reguleringsplaner må følges. En beskrivelse av endringen, tegninger (plan-, snitt og fasade), opprinnelige tegninger av boligen og et eventuelt nabovarsel må sendes inn til kommunen. Hva skjer hvis kravene i forskrift og i plan- og bygningsloven ikke oppfylles? Dersom endringene ikke er utført i samsvar med byggtekniske krav vil det kunne bli nødvendig å bygge om slik at tiltaket er i samsvar med kravene.

Hva koster en søknad om bruksendring?

Prisen på søknaden din om bruksendring kan variere litt avhengig av hvor omfattende arbeidet er, hvilke tegninger som allerede finnes og flere andre faktorer.

Kontakt oss dersom du ønsker et tilbud på akkurat ditt prosjekt. Husk at kommunen i tillegg har faste avgifter for søknader om bruksendring. Mer informasjon om dette finnes på kommunens hjemmeside.

Jeg trenger hjelp med min byggesøknad bruksendring

Ikke noe problem. Vi hjelper deg gjerne. Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale. Vi gir en gratis konsultasjon via Microsoft-Teams, eller på en annen måte som passer deg hvis du ønsker råd eller har spørsmål. Dersom du befinner deg i Oslo, er det selvsagt også mulig med fysisk møte.
Ring oss på 22 70 79 50, send en e-post på post@hharkitekter.no eller fyll bare ut skjemaet – vi kontakter deg så snart som mulig.

Hos Hansen og Holm Arkitekter står vi klare for å hjelpe deg med tegninger til byggesøknad, byggesøknad og annen prosjektering.

UTMERKET
16 anmeldelser
Trine-Lise Myklebust
Trine-Lise Myklebust
2021-12-20
Jeg trengte tekniske tegninger på huset i forbindelse med fasadeendring og hjelp med byggesøknaden. De hadde en annen jobb da jeg kom inn som kunde så det tok litt tid før jobben ble gjort, men de holdt meg oppdatert og gjorde jobben som avtalt ig med veldig god dialog. De var rimelig i forhold til de andre som tok kontakt via mitt anbud på Finn. De var også de eneste som tok personlig kontakt først og så kom med det skriftlige tilbudet. Da tegningene var slik jeg ønsker med de innvendige endringene, var det bare å skrive ut alt, signere og sende til kommunen. Nabovarsel og innhenting av papirer trengte jeg ikke tenke på, alt ble ordnet. Seriøse, god kommunikasjon og rimelig er greit oppsummert. Anbefales
Veslemøy Maria Fossum
Veslemøy Maria Fossum
2021-12-12
Oppdraget var nye tegninger på loftet vårt. Effektiv og hyggelig samarbeid. Kom også med anbefalinger om hvordan vi kan få godkjent eventuell utbygging av ark. Anbefaler Samuel på det sterkeste.
Jannecke Rødseth
Jannecke Rødseth
2021-12-10
Hansen og Holm arkitekter leverer på tid og kvalitet. Vedlig hyggelig å samarbeide med.
Pontus Johansson
Pontus Johansson
2021-12-10
Vi kontaktade arkitekten för att få skisserat upp nya tegninger och få godkänt loft. Effektiv och god kommunikation både direkt med Samuel och via projektledare. Samuel var väldigt hyggelig och tillmöteskommande på telefon, tog sig tid att förklara olika alternativ och steg i processen. Gott och raskt levert!
Bjørn Erik Jensen
Bjørn Erik Jensen
2021-05-04
enkel og effektiv tjeneste
Vibeke Fredrikke Rørholt
Vibeke Fredrikke Rørholt
2021-04-28
God kvalitet på produktet og hyggelig kommunikasjon i et litt komplisert byggeprosjekt. 🙂
Louise Nygaard
Louise Nygaard
2021-04-23
Hansen og Holm Arkitekter AS har laget tegninger for oss, samt hjulpet oss med byggesøknad. Vi har hatt god kommunikasjon hele veien i prosessen, og de har truffet godt med estimatene sine slik at vi har unngått ubehagelige overraskelser. De har forstått våre behov og gitt oss gode råd på veien. Vi kan trygt anbefale Hansen og Holm Arkitekter AS!
Line Narum
Line Narum
2021-04-14
Brukte HHArkitekter for tegninger ifm byggesak og er veldig fornøyd. Ryddige og raske!
Nicklas Holm
Nicklas Holm
2021-03-15
Proffe og hyggelige folk å jobbe sammen med. De hjalp meg med tegninger og byggesøknad for fasadeendring og tilbygg på eneboligen vår. Søknaden gikk rett gjennom selv om vi måtte søke dispensasjon. Grei pris, flinke, raske og god kommunikasjon. Anbefales!

Hvem er vi?

Vi er et lite prosjekteringskontor som tilbyr arkitekttjenester, tegninger og utfylling av byggesøknader. Vi tilbyr våre tjenester over hele landet og kan i de fleste tilfeller gi fast pris for arbeidet vårt.

Byggesøknad bolig – godkjent byggesøknad hos kommunen

Les mer i vår guide for å søke og få søknad godkjent søknad av kommunen – midlertidig brukstillatelse og ferdigattest – byggesøknad enebolig

Les mer om byggesøknad bolig ved å klikke på linken.

Byggesøknad bolig – godkjent byggesøknad hos kommunen

Arkitekt i Oslo – når du trenger arkitekt som hjelper deg med hele prosjektet ditt 

Vi har lang erfaring innen bransjen, og er et fleksibelt og lite prosjekteringskontor som tilbyr tegninger og bistand ved byggesøknad. Vårt kontor er i Oslo, men vi tilbyr våre tjenester over hele landet

Les mer om arkitekter i Oslo ved å klikke på linken.

Vi er et lite arkitektbedrift i Oslo som tilbyr arkitekttjenester, arkitekttegninger og utfylling av byggesøknader.

Tegninger til hus – hustegninger for din byggesøknad

Trenger du også å tegne drømmehuset ditt, eller bare et enkelt tiltak? Har du også et begrenset budsjett og ønsker å finne den beste arkitekten som kan tilby gode priser? Les mer om hustegninger ved å klikke på linken.

Tegninger til hus – Hustegninger for din byggesøknad

Byggesøknad tilbygg – hva gjelder for min tomt?

Drømmer du om et tilbygg til boligen din? Skal du føre opp et tilbygg til hytten din? Hva gjelder for tilbygg hybel? Hvilke priser gjelder for en byggesøknad tilbygg? I denne artikkelen besvares disse spørsmålene. Les mer om byggesøknad tilbygg ved å klikke på linken.

Bilde av tilbygg som krever en byggesøknad

Byggesøknad garasje, anneks, bod og uthus (2022)

Hva kan jeg bygge uten å søke? Garasjer og uthus under 50 m2 kan oppføres uten tillatelse fra kommunen hvis de tilfredsstiller alle krav. Les mer om du trenger å sende inn en byggesøknad før garasjen din

Bilde av en garasje 4 meter fra nabotomten

Trenger hagestuen min en byggesøknad?
– 5 ting du trenger å tenke på

Fra 1. mai 2021 blir det enklere og billigere for folk å gjøre små tiltak på eiendommen sin. Men du må sjekke hva som gjelder for eiendommen din, ellers kan det bli dyrt og tidskrevende å rydde opp i ettertid. Les mer om du trenger å sende inn en byggesøknad før hagestuen din

Kravet er at tilbygget ikke er nærmere enn 4 meter fra nabogrensen.

BYGGESØKNAD | HVA TRENGER JEG Å VITE?
– STEG 1-10

Vi har laget 10 korte videoer som forklarer hva du skal tenke på når du lager en byggesøknad. Etter å ha sett på klippene vil du ha en grunnleggende kunnskap om byggesøknadsprosessen. Les mer og se klippene om byggesøknader

Vi har laget 10 korte videoer som forklarer hva du må tenke på når du lager en byggesøknad.

ARKITEKTTJENESTER – HVA ER EN GOD PRIS? (2022)

Når man trenger tegninger til et byggeprosjekt eller en søknad er noe av det første man tenker på pris. Hva er en vanlig pris og hva er en god pris? Les mer om priser for arkitekttjenester

ARKITEKTTJENESTER – HVA ER EN GOD PRIS?

VALG AV TYPE BYGGESØKNAD?

Det er i utgangspunktet to forskjellige søknadstyper å velge mellom, avhengig av størrelse og omfang på det man søker om. Man har søknad uten ansvarsretter, og søknad med ansvarsretter. I tillegg kan man velge ett-trinnsbehandling, rammesøknad, og igangsettingstillatelse. 

Valg av type byggesøknad

Arkitekt i Bergen – ARKITEKT SOM KAN BISTÅ UNDER HELE PROSJEKTET DITT

Vi tilbyr alle arkitekttjenester basert på lang erfaring. Men vi har valgt å sette fokus på behovene til de aller fleste: tegninger og byggesøknader. Vi tilbyr dette i alle landets 356 kommuner. Les mer om arkitekter i Bergen ved å klikke på linken.

Arkitekt i Bergen