Vi er et lite prosjekteringskontor med lang erfaring som tilbyr arkitekttjenester, tegninger og bistand ved byggesøknad.
Byggesøknad bolig – vi hjelper deg med å få den godkjent
Trenger du hjelp til byggesøknad bolig? Vi hjelper deg med deler eller hele byggesøknaden samt tegninger til din byggesøknad.
Her kan du lese nærmere om hvilke regler som gjelder når du skal sende inn en byggesøknad enebolig, tomannsbolig eller generell byggesøknad bolig.
Det kan være et firma som tar på seg oppgaven med å utforme en byggesøknad bolig. Dette selskapet vil da representere deg som tiltakshaver gjennom byggeprosessen. Med andre ord vil selskapet være ansvarlig søker.
Når du har valgt hvilket hus du vil bygge og hvor du skal bygge, kan prosessen med byggesøknad enebolig eller bolig startes. Da er det på tide å velge hvilken type byggesøknadsprosess du ønsker: trinnvis eller ett-trinns saksgang.
Byggesøknad bolig: trinnvis søknadsbehandling
Velger du dette alternativet søker du først rammetillatelse. Deretter søker du tillatelse for igangsetting for hele eller deler av prosjektet. Når det søkes om rammetillatelse søkes det om att få bygge valgte hus på den ønskelige plasseringen. I denne fasen er det normalt tilstrekkelig at ansvarlig søker og ansvarlig prosjekterende for arkitektur (det vil si tegninger) erklærer ansvar.
Du trenger ikke å ha engasjert et firma ennå for å bygge huset (SAK 10 § 5-4, tredje ledd, bokstav q). Fordelen med å søke om rammetillatelse når du skal bygge hus er at du ber kommunen ta stilling til om prosjektet kan gjennomføres uten at du trenger å bruke mye tid og penger på detaljprosjektering. Avhengig av hva kommunen gir som svar, kan du som tiltakshaver (eventuelt i samråd med ansvarlig søker) ta stilling til om du vil gå videre til neste trinn eller ikke.
Hvilke opplysninger må du sende inn i byggesøknaden til kommunen for at den skal kunne ta en beslutning vedrørende rammetillatelse?
- Det skal sendes ut nabovarsel till berørte naboer. Blanketter (5154, 5155 og 5156) for dette finnes på https://dibk.no/soknad-og-skjema. Det finnes også mulighet for å varsle naboer digitalt. Eksempel på digitale løsninger finnes også på https://dibk.no/soknad-og-skjema. Kommunen trenger å få blankett 5155 og blankett 5156.
- Kommunen trenger i utgangspunktet også målsatte plan-, snitt, og fasadetegninger og situasjonsplan.
- Kommunen kan også trenge andre dokumenter som klargjør prosjektets ytre rammer, for eksempel dispensasjonssøknader, kart med inntegnede frisiktslinjer og tilsvar til eventuelle nabomerknader.
Når du mottatt rammetillatelsen, kan du fortsette byggesøknadsprosessen ved å søke om igangsetting. På dette tidspunktet trenger kommunen informasjon om at alle oppgaver i prosjektet er ansvarsbelagt. Sånn som det er nå vil kommunen også se at alle vilkår i rammetillatelsen er oppfylt, for eksempel tydeliggjøring av tegninger, presisering av ansvarsforhold og samordning mot andre berørte myndigheter.
Når du har valgt hvilket hus du vil bygge og hvor du skal bygge, kan prosessen med byggesøknad enebolig eller bolig startes.
Byggesøknad enebolig og bolig i ett trinn
Ett-trinns byggesøknad bolig eller byggesøknad enebolig kan være mest hensiktsmessig dersom tiltaket er utformet i henhold til gjeldende lover og regler, og det er tydelig hvem som har ansvaret for de ulike fagene. Velger du en ett-trinns byggesøknad, tar kommunen stilling til hele tiltaket på en gang. Det som inngår i vurderingen er plassering, estetikk og ansvar. Disse er de samme som for en rammesøknad og igangsettingssøknad.
Midlertidig brukstillatelse og ferdigattest
Er ikke alle arbeider i boligen ferdigstilte? Men du ønsker å ta boligen i bruk? Da kan du søke om midlertidig brukstillatselse. Samsvarserklæringer fra alle ansvarlige aktører må samles inn av ansvarlig søker. Disse sendes inn til kommunen sammen med en søknad om midlertidig brukstillatelse.
Ferdigattest kan du søke om når alle arbeider i tiltaket er fullførte. Samsvarserklæringer fra alle ansvarlige aktører må samles inn av ansvarlig søker. Disse kan sedan sendes inn til kommunen sammen med en ansøkan om midlertidig brukstillatelse. Ansvarlig søker må også bekrefte overfor kommunen at byggverkets eier har mottat FDV-dokumentasjon og at alle vilkår i tillatelserne er ivaretatte. Hvis det har gjorts søknadspliktige endringer i plassering, estetikk eller tegninger skal oppdaterte situasjonsplaner og tegninger sendes inn til kommunen. Alle ansvarlige i prosjektet skal få del av brukstillatelsen og ferdigattesten.
KOMMENTARER ELLER SPØRSMÅL?
Ta gjerne kontakt for en samtale uten forpliktelser. Vi tilbyr en gratis konsultasjon med bruk av Microsoft-Teams. Dette kan også finne sted på en annen måte som passer deg i tilfelle du ønsker råd eller har spørsmål.
Fyll ut skjemaet, send en e-post på post@hharkitekter.no eller ring oss på 22 70 79 50. Vi kontakter vi deg så snart som mulig.
Hos Hansen og Holm Arkitekter står vi klare for å hjelpe deg med tegninger til byggesøknad, byggesøknad og annen prosjektering.
Vanlige spørsmål om byggesøknad bolig
Spørsmål 1: Hvor mye koster en byggesøknad?
Kostnaden for en byggesøknad varierer avhengig av prosjektets størrelse og kompleksitet, samt kommunens gebyrer. Generelt kan det koste mellom 10,000 og 50,000 kroner, dette inkluderer honorar til arkitekten.
Spørsmål 2: Hva koster nabovarsel?
Nabovarsel kan koste mellom 500 og 2,000 kroner. Dette avhenger av hvordan det sendes og hvor mange naboer som skal varsles. Vær oppmerksom på at noen kommuner har egne gebyrer for behandling av nabovarsler.
Spørsmål 3: Hvor lang tid tar det å få godkjent en byggesøknad?
Tiden for å få godkjent en byggesøknad varierer, men det kan ta alt fra 3 og 12 uker. Kommunens saksbehandlingstid og prosjektets kompleksitet er de viktigste faktorene. Det er viktig å planlegge for denne tiden, og husk at feil utfylling av skjemaer og manglende vedlegg vil øke behandlingstiden ytterligere.
Hvem er vi?
Vi er et lite prosjekteringskontor som tilbyr arkitekttjenester, tegninger og utfylling av byggesøknader. Vi tilbyr våre tjenester over hele landet og kan i de fleste tilfeller gi fast pris for arbeidet vårt.
Byggesøknad bolig – godkjent byggesøknad hos kommunen
Les mer i vår guide for å søke og få søknad godkjent søknad av kommunen – midlertidig brukstillatelse og ferdigattest – byggesøknad enebolig
Arkitekt i Oslo – når du trenger arkitekt som hjelper deg med hele prosjektet ditt
Vi har lang erfaring innen bransjen, og er et fleksibelt og lite prosjekteringskontor som tilbyr tegninger og bistand ved byggesøknad. Vårt kontor er i Oslo, men vi tilbyr våre tjenester over hele landet
Tegninger til hus – hustegninger for din byggesøknad
Trenger du også å tegne drømmehuset ditt, eller bare et enkelt tiltak? Har du også et begrenset budsjett og ønsker å finne den beste arkitekten som kan tilby gode priser? Les mer om hustegninger ved å klikke på linken.
Byggesøknad tilbygg – hva gjelder for min tomt?
Drømmer du om et tilbygg til boligen din? Skal du føre opp et tilbygg til hytten din? Hva gjelder for tilbygg hybel? Hvilke priser gjelder for en byggesøknad tilbygg? I denne artikkelen besvares disse spørsmålene. Les mer om byggesøknad tilbygg ved å klikke på linken.
Byggesøknad garasje, anneks, bod og uthus (2022)
Hva kan jeg bygge uten å søke? Garasjer og uthus under 50 m2 kan oppføres uten tillatelse fra kommunen hvis de tilfredsstiller alle krav. Les mer om du trenger å sende inn en byggesøknad før garasjen din
Trenger hagestuen min en byggesøknad?
– 5 ting du trenger å tenke på
Fra 1. mai 2021 blir det enklere og billigere for folk å gjøre små tiltak på eiendommen sin. Men du må sjekke hva som gjelder for eiendommen din, ellers kan det bli dyrt og tidskrevende å rydde opp i ettertid. Les mer om du trenger å sende inn en byggesøknad før hagestuen din
BYGGESØKNAD | HVA TRENGER JEG Å VITE?
– STEG 1-10
Vi har laget 10 korte videoer som forklarer hva du skal tenke på når du lager en byggesøknad. Etter å ha sett på klippene vil du ha en grunnleggende kunnskap om byggesøknadsprosessen. Les mer og se klippene om byggesøknader
ARKITEKTTJENESTER – HVA ER EN GOD PRIS? (2022)
Når man trenger tegninger til et byggeprosjekt eller en søknad er noe av det første man tenker på pris. Hva er en vanlig pris og hva er en god pris? Les mer om priser for arkitekttjenester
VALG AV TYPE BYGGESØKNAD?
Det er i utgangspunktet to forskjellige søknadstyper å velge mellom, avhengig av størrelse og omfang på det man søker om. Man har søknad uten ansvarsretter, og søknad med ansvarsretter. I tillegg kan man velge ett-trinnsbehandling, rammesøknad, og igangsettingstillatelse.
Arkitekt i Bergen – ARKITEKT SOM KAN BISTÅ UNDER HELE PROSJEKTET DITT
Vi tilbyr alle arkitekttjenester basert på lang erfaring. Men vi har valgt å sette fokus på behovene til de aller fleste: tegninger og byggesøknader. Vi tilbyr dette i alle landets 356 kommuner. Les mer om arkitekter i Bergen ved å klikke på linken.