Bilde av et påbygg på taket av en enebolig, utført av vårt arkitektteam. Prosjektet viser en moderne utvidelse som er en del av vår arkitekttjeneste for byggesøknad og påbygg.

Hansen og Holm Arkitekter har i mange år hjulpet kunder med arkitekttjenester. Vi hjelper deg gjerne med byggesøknaden for ditt arkprosjekt.

Byggesøknad ark: En kort guide for å legge til en ark på huset

Det å bygge en ark på huset er en effektiv måte å forbedre bruksarealet på, spesielt i et loftsrom. En ark gir økt takhøyde, bedre lysforhold og kan samtidig være en smart løsning for å oppnå mer brukervennlige rom. Hansen og Holm Arkitekter tilbyr ekspertise innen byggesøknader og arkitekttjenester, og står klare til å bistå deg gjennom hele prosessen for å sikre at prosjektet ditt blir vellykket.

I denne artikkelen gjennomgår vi hva en byggesøknad ark innebærer, de nødvendige stegene, og hva du bør forvente når det gjelder kostnader og tidsbruk.

Vi kan hjelpe deg med utforming av hele eller deler av byggesøknaden i tillegg til tegninger til din byggesøknad  og øvrig prosjektering

Hva er Byggesøknad ark – og hvorfor velge denne typen utvidelse på huset?

En ark er en mindre bygningsstruktur som stikker ut fra taket på en bygning, ofte for å gi mer plass eller lys til et rom, som på et loft. Denne løsningen gir deg muligheten til å øke brukbar takhøyde uten å endre husets grunnflate. Det er også en kostnadseffektiv løsning som kan være lettere å gjennomføre enn en fullstendig ny etasje. Når du planlegger å bygge en ark, er det viktig å vurdere byggesøknad ark, ettersom lokale byggeregler og krav kan variere. Dette sikrer at prosjektet gjennomføres i samsvar med gjeldende regelverk.

Arker brukes ofte som en løsning for å gjøre loft til brukbare og komfortable oppholdsrom. De gir både lysinnslipp og romfølelse som ellers er vanskelig å oppnå i rom med skråtak.

Må man søke kommunen for å byggesøknad ark?

Bygging av arker krever en byggesøknad da dette regnes som et påbygg. Her er noen nødvendige dokumenter og tillatelser i en byggesøknad ark:

  • Situasjonsplan som viser bygningens plassering på eiendommen.
  • Plantegninger og fasadetegninger av den nye arken slik at kommunen kan se hvordan prosjektet vil påvirke bygningens struktur og utseende.
  • Nabovarsel og informasjon til naboene om byggeplanene og en mulighet for dem til å komme med tilbakemeldinger.

For de fleste påbyggsprosjekter, inkludert arker, vil en arkitekt eller annen kvalifisert fagperson fungere som ansvarlig søker. Denne rollen innebærer å håndtere hele søknadsprosessen, inkludert nødvendig dokumentasjon og kommunikasjon med plan- og bygningsetaten i kommunen.

En arkitekt som tegner på et ark mens han jobber på taket av en enebolig, som en del av et påbygg- eller tilbyggprosjekt.

Trenger du hjelp med å søke om en ark til kommunen? Vi hjelper deg gjerne!

 

Kostnader og faktorer som påvirker prisen

Prisen for å bygge en ark kan variere sterkt avhengig av størrelse, materialvalg, og den tekniske kompleksiteten i prosjektet. Prisen på bygging av arker ligger ofte på mellom 120 000 og 300 000 kroner per ark. Dette beløpet inkluderer arbeidskostnader, materialer og eventuelle ekstra tjenester som elektrisitet eller ventilasjon.

De største prisdrivende faktorene inkluderer:

  1. Størrelse og design: En større ark med flere vinduer eller kompleks arkitektur vil øke prisen.
  2. Endringer i bærende konstruksjon: Mange loft krever forsterkninger i takkonstruksjonen for å støtte en ny ark.
  3. Tilkomst og stillas: Kostnaden kan øke dersom prosjektet krever omfattende stillas eller kraner for å montere arken.

 

Vi har 10 korte videoer som forklarer hva du bør tenke på ved byggesøknad for ark og andre påbygg.

 

Tidslinje for bygging av arker

Det å bygge en ark innebærer både planlegging og byggetid. Her er en oversikt over det typiske tidsforløpet:

  • Forberedelser og planlegging  som inkluderer arkitekttegninger, byggesøknad og godkjennelse fra kommunen. Planleggingen kan ta mellom 2–6 måneder. Men husk at dette er avhengig av kommunens behandlingstid.
  • Byggetid som er selve monteringen av en ark tar vanligvis 1­–3 måneder. Både materialtilgjengelighet og værforhold kan påvirke fremdriften.

God planlegging er avgjørende for å unngå forsinkelser. Vurder pristilbud fra ulike entreprenører i god tid for å kunne ta veloverveide beslutninger.

Hvordan finne kvalifiserte fagfolk for bygging av arker?

Når du bygger en ark, er det viktig å finne erfarne håndverkere og entreprenører med kompetanse på bærende konstruksjoner og takarbeid. Hansen og Holm Arkitekter samarbeider med kvalitetssikrede fagfolk og kan hjelpe deg med å finne pålitelige entreprenører som har den nødvendige kompetansen for ditt prosjekt. Husk at valg av entreprenør spiller en stor rolle for prosjektets kvalitet, og det kan ofte være lurt å velge en totalentreprenør som kan koordinere arbeidet.

Trenger du hjelp med din byggesøknad for ark?

Enten du ønsker mer lys, økt bruksareal eller en estetisk oppgradering av din bolig, kan vi i Hansen og Holm hjelpe deg med å oppnå dine mål. Vi gleder oss til å bidra til at ditt prosjekt blir en suksess!

Hansen og Holm Arkitekter står klare til å hjelpe deg med byggesøknaden for ditt arkprosjekt. Vi har lang erfaring med byggesøknader og arkitekttjenester og kan bistå med alt fra tegninger til søknadshåndtering. Ønsker du en profesjonell partner som sikrer kvalitet i alle ledd av prosessen? Kontakt oss for en uforpliktende samtale og et pristilbud tilpasset ditt prosjekt. Du kan nå oss på post@hharkitekter.no eller 21 49 20 38.

Vanlige spørsmål om arker

Spørsmål 1: Hva er en ark?

Svar: En ark er en bygningsdel som vanligvis består av en bueformet struktur som støtter bygningens tak eller et takutspring. Arken kan være en viktig del av bygningskonstruksjonen, spesielt i eldre bygninger eller i spesifikke arkitektoniske stiler. For mer detaljer om arkens konstruksjon og historie, kan du lese mer på Store norske leksikon – Ark.

Spørsmål 2: Er det nødvendig med Byggesøknad ark for alle typer arker?

Svar: Bygging av arker regnes som et påbygg og er dermed alltid søknadspliktig i henhold til plan- og bygningsloven. En arkitekt eller kvalifisert fagperson må stå som ansvarlig søker og håndtere byggesøknaden på dine vegne.

Spørsmål 3: Hvor lang tid tar det å få en byggesøknad for ark godkjent?
Svar: Behandlingstiden varierer avhengig av kommunen og prosjektets kompleksitet, men vanligvis tar det mellom 3–12 uker. For større prosjekter kan det være nødvendig med rammetillatelse først, og dette kan forlenge prosessen.

Spørsmål 4: Hva påvirker prisen på bygging av en ark?
Svar: Prisen påvirkes av flere faktorer, inkludert arkens størrelse, materialvalg, behov for forsterkninger i bærende konstruksjoner og valg av vindusflater. Entreprenørens kompetanse og erfaring kan også ha betydning for prisen, så det er viktig å innhente flere tilbud.

Spørsmål 5: Kan jeg utføre deler av arbeidet selv for å redusere kostnadene?
Svar: Rådfør deg med en fagperson da det er mange faktorer som spiller inn, blant annet forsikring, garanti på arbeid osv.

Hvem er vi?

Vi er et lite prosjekteringskontor som tilbyr arkitekttjenester, tegninger og utfylling av byggesøknader. Vi tilbyr våre tjenester over hele landet og kan i de fleste tilfeller gi fast pris for arbeidet vårt.

Byggesøknad garasje, anneks, bod og uthus (regler 2021)

Hva kan jeg bygge uten å søke? Garasjer og uthus under 50 m2 kan oppføres uten tillatelse fra kommunen hvis de tilfredsstiller alle krav.

Les mer om du trenger å sende inn en byggesøknad før garasjen din

Bilde av en garasje 4 meter fra nabotomten

Trenger hagestuen min en byggesøknad? – 5 ting du trenger å tenke på

Fra 1. mai 2021 blir det enklere og billigere for folk å gjøre små tiltak på eiendommen sin. Men du må sjekke hva som gjelder for eiendommen din, ellers kan det bli dyrt og tidskrevende å rydde opp i ettertid.

Les mer om du trenger å sende inn en byggesøknad før hagestuen din

Kravet er at tilbygget ikke er nærmere enn 4 meter fra nabogrensen.

BYGGESØKNAD | HVA TRENGER JEG Å VITE? – (STEG 1-10)

Vi har laget 10 korte videoer som forklarer hva du skal tenke på når du lager en byggesøknad. Etter å ha sett på klippene vil du ha en grunnleggende kunnskap om byggesøknadsprosessen.

Les mer og se klippene om byggesøknader

Vi har laget 10 korte videoer som forklarer hva du må tenke på når du lager en byggesøknad.

VALG AV TYPE BYGGESØKNAD?

Det er i utgangspunktet to forskjellige søknadstyper å velge mellom, avhengig av størrelse og omfang på det man søker om. Man har søknad uten ansvarsretter, og søknad med ansvarsretter. I tillegg kan man velge ett-trinnsbehandling, rammesøknad, og igangsettingstillatelse. Man bør kjenne godt til disse søknadstypene for å kunne velge den smidigste søknadsformen for ditt prosjekt..

Valg av type byggesøknad

ARKITEKTTJENESTER – HVA ER EN GOD PRIS? (2022)

Når man trenger tegninger til et byggeprosjekt eller en søknad er noe av det første man tenker på pris. Hva er en vanlig pris og hva er en god pris? Byggesøknad påbygg.

Les mer om priser for arkitekttjenester

ARKITEKTTJENESTER – HVA ER EN GOD PRIS?